lauantai 8. huhtikuuta 2023

Visa ensin, säästäminen sitten

Numeroita pyöritellen kului pitkä perjantai. Luin muutaman mielenkiintoisen jenkkiartikkelin aiheeseen liittyen. Moni asiantuntija, niin Suomessa kuin Jenkeissä suosittelee säästämään puskurin, jonka määrä vastaa 3-6 kk:n nettotuloja. Esimerkiksi tämä artikkeli perustelee varsin selkeästi luottokorolla, minkä vuoksi on fiksumpaa maksaa ensin luotto ja vasta sitten säästää puskuri. Toisessa artikkelissa tosin oli laskettu, että jos keskituloinen ja keskimääräisesti velkaantunut Atlantin toisella puolella asuva maksaisi itselleen tuon ehdotetun puskurin, siinä kuluisi noin kuusi vuotta. Parempi toki myöhään kuin ei milloinkaan.

Näin se vaan on kaikessa yksinkertaisuudessaan. Rahasumma, jonka säästäisin, ei kasva korkoa niin paljon, kuin mitä maksan luottokortin kustannuksissa. Tämä on yksinkertainen laskutoimitus. Kiitos myös kommentista. On selvää, että Visa kannattaa maksaa ensin pois niin nopeasti, kuin mahdollista ja käyttää tarvittaessa kortin käyttövaraa sitten puskurina. Vierastan luottokortin käyttöä niin paljon, että se todella jää hätävaraksi pöytälaatikkoon. 


Jos kaikki menee odotetusti, niin maksan Visan neljässä erässä huhtikuun palkkapäivästä lukien. Huhtikuussa 600 euroa, toukokuussa 500 euroa, kesäkuussa 1000 euroa ja heinäkuussa 400 euroa. Onhan tuossa eroa aikaisempiin lyhennyksiin, joita edeltävien kolmen kuukauden aikana olen tehnyt, mutta toisaalta tulotaso vakiintuu myös nyt. Kesälomareissukaan ei edellytä tänä vuonna mitenkään päin luottorahan käyttöä, koska palkka riittää hyvin kattamaan menot kohteessa. Hengitän siis sisään ja hyväksyn epävarmuuden seuraavien neljän kuukauden ajan, kun maksan Visan nollille. 

Huomautettakoon, että samaan aikaan jää kyllä muutamia kymppejä kuukausittain säästöön S-Bonuksen ja pienimuotoisen rahastosäästämisen myötä. Ei siis onneksi ihan pelkkää velkojen poismaksua, pientä säästöä myös. 

Jenkkien malli on muuten mielenkiintoinen verrattuna Suomeen, Olen kuullut joskus mainittavan käytössä olevasta positiivisesta luottohistoriasta, mutta nyt vasta tutustuin siihen enemmän. Näkisin, että Suomessa vuonna 2024 käyttöön tuleva positiivinen luottotietorekisteri on pieni askel vastaavaan suuntaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.