perjantai 7. huhtikuuta 2023

Kumpi ensin: säästäminen vai Visa?

Tämä kuukausi osoittautui haastavammaksi, kuin ajattelin. Lisävelkaantuminen lapsen terveysmenojen vuoksi oli vaarana, mutta onneksi sairaskuluvakuutus sittenkin korvasi syntyneet kulut. Ylimääräinen 440 euroa olisi kyllä keikauttanut ikävästi. 

Tästä havahduin pelkäämääni ongelmaan: minulla ei ole minkäänlaista puskuria. Jos syntyy odottamattomia lisäkuluja, se johtaa saman tien lisävelkaantumiseen. Siis nimenomaan siihen, mistä pyrin pääsemään eroon. Oletan, että tämä on merkki siitä, että olen oikealla tiellä, mutta suunnittelemani reitti saattaa olla väärä. 

Otin Googlen avuksi ja kysyin: Should I first save or pay off Credit Cards? 

Korot ovat niin alhaisia tällä hetkellä ettei säästöillä ole mahdollista tienata yhtä paljon, kuin luottokortti ja osamaksut kasvavat korkoa. Sen puolesta on luottokortit ja osamaksut kannattaa maksaa pois ennen säästämistä. 

Vastaus ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Jos velkojen maksaminen tapahtuu täysin säästämisen kustannuksella, on riskinä nimenomaan se, että odottamattomat kulut johtavat samantien lisävelkaantumiseen. Mitä siis kannattaisi nyt tehdä? Etsiä kultainen keskitie, jossa selviän velkamäärästä maksamalla ja samaan aikaan säästän rahaa puskuria varten?

Toki luottokortille maksettu lyhennys vapauttaa luottokorttia puskurin käyttöä varten, mutta se ei vain tunnu ajatuksena henkisesti hyvältä. 

Velkojeni kappalemäärä on tällä hetkellä hyvin pieni. Osamaksuvelkoja ei ole lainkaan, kesälomamatkan loppulaskua en lasken osamaksuksi. Jäljellä ovat käytännössä Visa, joka kylläkin on tapissa 2500 euron osalta ja sitten se S-Laina. S-Lainaan olen loppukesästä lukien budjetoinut jo isommat maksuerät, eli sen suhteen kaikki on selvää. Mutta tuo Visa. En jumaliste tiedä mitä teen sen kanssa. 

Jos irtisanon kortin, niin koko luotto erääntynee maksettavaksi saman tien. Se ei ole vaihtoehto. Jos maksan sen minimimaksuerillä ja leikkaan kortin palasiksi, takaisinmaksu kestää 10 kk ja kustantaa ~13 euroa/kk. Ei todellakaan tunnu hyvältä, mutta samaan aikaan säästäisin muun luoton maksuun varatun summan puskuriin. Tämä on todella vaikeaa! 

Miten lukijat sillä puolen ruutua neuvoisitte toimimaan? 

2 kommenttia:

  1. Itse maksaisin Visaa pois niin isoilla summilla kuin mahdollista. Kun tuo 2500 ei kuitenkaan mikään järjettömän megalomaaninen summa ole. Kivempi sitten lähteä puskuria rakentamaan kun ei tarvitse tuosta velasta huolehtia :) Ja voihan sitä muuttaa suunnitelmaa jos näyttäkin siltä että puskuri olisi fiksumpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Tätä täällä vähän nyt pallottelen. Voisi olla, että Visa on loppuun maksettu 2 viikon päästä.

      Poista

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.