keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Asuntolainan korkotarkistuksen hetki lähestyy

Asuntolainassamme oli ensimmäiset 5 vuotta voimassa korkoputki. Korkoputki tarkoittaa, että lainamme viitekorolle asetettiin ylä- ja alarajat, joiden yli tai ali korko ei voi mennä. Putki päättyi vuosi sitten ja nyt toukokuussa on edessä koron tarkistus. 

Jos olisimme olleet riittävän fiksuja asuntolainaa otettaessa, olisimme neuvotelleet korkosuojauksen tuolloin 10 vuoden pituiseksi. Tuolloin olisimme voineet neuvotella koron määrän jopa alhaisemmaksi, kuin mitä se oli 5 vuoden putkessa. Tällä hetkellä Danske Bank ei näytä tarjoavan enää 5 vuoden, vaan ainoastaan 7 ja 10 vuoden pituisia putkia. 

Laitoin viime syksynä tiedustelua uudesta korkoputkesta lainalle. Tarjous oli 10 vuoden pituinen ja rajat 2,92-3,77 % marginaalin kanssa. Emme ottaneet tätä suojausta. 

Haluan luottaa siihen, että korkotason nousu on väliaikaista, vaikka se kestäisikin jonkin aikaa. Luotan, että korkotaso vakiintuu takaisin, ei nollaan, mutta jonnekin noin yhden prosentin tuntumaan. Sen vuoksi tuntuisi oikeastaan todella hurjalta sitoutua moneksi vuodeksi maksamaan mahdollisesti mielenrauhasta. Korkoputkesta pääsisi eroon vain kilpailuttamalla ja siirtämällä koko lainan toiseen pankkiin. Sitoutuminen vuosikymmeneksi tuntuu kovalta myös sen vuoksi, että kykenen aloittamaan säästämisen, kun velkamäärää olen saanut maksettua pois. Säästän mieluummin itselleni, kuin maksan ylimääräistä pankille. 

Meillä on asuntolainaa suhteellisen maltillinen määrä, yhteensä 212 000 euroa. Tällä hetkellä asumiskuluni ovat 21 % nettotuloistani. Olen varautunut siihen, että jatkossa asumiseen kuluu nettotuloistani 27 %. 

Muutos asumiseen jatkossa kuluvasta summasta nähdään vajaan kuukauden kuluttua. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.