sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Tositelevisio

Netflixissä on katsottavissa tällä hetkellä Näin rikastut-sarja. Sarjassa talousasiantuntija Ramit Sethi auttaa Yhdysvalloissa ihmisiä ottamaan taloutensa haltuun ja saavuttamaan rikkaan olotilansa. Sarjaan on valittu tosi tv:n luonteen mukaisesti hyvinkin erilaisissa taloudellisissa tilanteissa olevia ihmisiä, perheitä ja pariskuntia. 

Sethi lähestyy ongelmia rennolla asenteella eikä hifistele tai elvistele turhia. Sethin neuvoista erilaisiin ongelmiin joutuneille henkilöille on helposti poimittavissa myös omaan taloudenhallintaan sopivia ohjeita ja vinkkejä. Toki on muistettava, että kyseessä on puhtaasti jenkkisarja, mikä tietyllä tavalla aina leimaa valmista sarjaa. 

Omaan elämäntilanteeseeni tämä sarja kuitenkin osui ja upposi oikein mainiosti. Erityisesti pidin Sethin neuvosta keskittyä tekemään isoja muutoksia. Sekä neuvosta kuluttaa rahaa ilman tunnetta syyllisyydestä. Sethin mukaan tulot pitäisi jakaa kuluihin seuraavien suhdelukujen mukaisesti: 
  • kiinteät kulut 50-60 %
  • pitkäaikainen säästäminen 10 %
  • tavoitteellinen säästäminen 5-10 %
  • GUILT-FREE kuluttaminen 20-35 %

    Harkitsen vakaasti tuon kuluttamisrahan varaamista budjetistani, koska tällä hetkellä jokainen euro, jonka käytän muuhun kuin säästämiseen, tuntuu todella epämiellyttävältä ja erittäin syyllistävältä. En halua käyttää rahaa tällä hetkellä mihinkään muuhun, kuin velkojen maksuun, jotta pääsen eteenpäin säästämisessä. 
Muistan, että Ylellä pyöri muutamia vuosia sitten jokin hieman vastaavanlainen suomalaisista taloudenhallinnan kanssa ongelmiin joutuneista ihmisistä kertova sarja. Sarjan nimi taisi olla jokin Kukkaron herraksi- tms. niminen. Sarjaa ei enää löydy Areenasta. Samoin maikkarilla pyöri monta vuotta sitten Life Or Debt-niminen sarja, jossa Victor Antonio teki samaa, kuin Sethi nyt Netflixissä. 

Toisena Netflix-vinkkinä vinkkaan Likainen raha-sarjan ensimmäisen kauden toisen jakson. Tutkiva dokumenttisarja kertoo Yhdysvaltojen pikavippi-, ns. PayDayLoan-ansoista muutaman vuoden takaa. Itsekin kävin läpi pikavippikierteen opiskeluaikoina, joten tämä oli siitäkin näkökulmasta todella mielenkiintoista katsottavaa. 

Nyt tiedostan hyvin selvästi miten myrkyllistä pikavippikierteeseen joutuminen oikeasti voikaan olla. Seuraukset parin sadan euron suuruisesta pikavipistä olisivat voineet pahimmillaan kestää vuosikausia. Yhdysvalloissa meno on ollut vielä aivan eri levelillä. Ei käy kateeksi esimerkiksi Tuckerin firman asiakaspalvelussa työskennelleitä henkilöitä. 

Jos teillä tulee mieleen vastaavia vinkkejä, niin vinkkaattehan! 

2 kommenttia:

  1. Tällaisia velan maksu blogeja selailleena usein törmää siihen kuinka velkaa maksetaan pois kaikella millä pystyy. Ja myöhemmin koetaan mainitsemaasi syyllisyyden tunnetta, kun saatetaan joutua käyttämään esim. luottokorttia yllättävän tilanteen vuoksi. Vinkkinä siis, puskurin kerääminen on omasta mielestäni talouden hallinnan pohja, jolle rakentaa muita asioita (velkojen maksu/ sijoittaminen / muu säästäminen)

    Korkojen laukatessa 3-6 kk puskuri voi tuntua, rahan ja ajan hukkaamiselta, joten kalliita velkoja omaava voisikin aloittaa pienellä esim. 500 -1000 hätävaralla. Kun huonot velat on poissa voi miettiä laajemman puskurin keräämistä.

    Laajempi puskuri tuo suojaa esim. Työttömyyden sattuessa, mikä taas suojaa esim. Sitä ettei tarvitse pahan paikan tullessa laittaa sijoituksia lihoiksi huonossa markkinatilanteessa, vaan on hetki aikaa etsiä uutta työtä rauhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Olen kanssasi täysin samaa mieltä ja tosi pitkään pohtinut nyt kaikkia mahdollisia näkökulmia maksaako ensin luotot ja sitten säästää puskuri vai säästää ensin puskuri ja sitten malsaa luotot. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että kykenen joka tapauksessa nopealla aikataululla maksamaan luotot pois ja siten pääsen verrattain nopeasti pääsen myös säästähommiin. Pieni puskuri tuossa kertyy myös rahastoon samalla, kun maksan luottoja pois.

      Poista

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.