perjantai 28. huhtikuuta 2023

Paljonko asuntolainan uusi maksuerä tulee olemaan?

Kirjoitin aiemmin tällä viikolla, että asuntolainan korkotarkastus on tulossa toukokuussa. Olin aiemmin varautunut vuosibudjettia laatiessani itse noin 200 euron asuntomenojen nousuun. Epäilen ettei tuo summa riitä, vaan todellisuudessa korotus tulee olemaan isompi. 

Hävettää vähän myöntää, että en ole aikaisemmin kiinnittänyt juuri minkäänlaista huomiota tai osoittanut kiinnostusta juuri lainkaan asuntolainaan. Tiedän, että taustalla vaikuttaa lapsuusajan trauma siitä, että juuri asuntolaina oli se, joka ajoi vanhempani suuriin ongelmiin. Toki nyt aikuisena tiedostan, että vanhempani tekivät myös itse vakavia virhearvioita omasta taloudellisesta tilanteestaan ja joutuivat, osin ulkoisten, mutta valtaosin omien valintojensa myötä ongelmiin. Asuntolainan ottaminen ei ole ollut itselleni koskaan itsestäänselvyys vaan asuimme todella pitkään vuokralla. 

Tämän vuoden aikana, kun olen ottanut otetta omasta taloudestani, olen havahtunut myös selvittämään millainen 212 000 euron arvoinen kurpitsa pankkitilini kupeessa onkaan hautautuneena. 

Asuntolainamme on sidottu 12 kk euribor-korkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että korontarkistuspäivänä, mikä meillä on 18.5., asuntolainan korko lyödään kiinni sen päivän korkonoteerauksen mukaisesti seuraavan 12 kuukauden ajaksi. Korkoon lisätään pankin marginaali, joka meidän lainassamme tällä hetkellä on 0,7%. Euriborkorko noteerataan Suomessa klo 12 aikaan, joten siitä viittaus kurpitsaan. 

Tästä seuraa nyt muutama asia. 

  • Budjetin tarkastus toukokuun osalta, koska olin laskenut isommat asumiskulut jo toukokuun budjettiin. 
  • Loppuvuoden kuukausibudjetin laskeminen osin uudestaan, koska oletan, että ~200 euron korotus nettoasumismenoihin ei tule riittämään. Linkkivinkkinä asuntolainalaskuri Ylen sivuilla, jolla voi ennustaa miten korkomuutos vaikuttaa omaan asuntolainaerään.
  • Yhtiövastike nousi 50 euroa (oma osuuteni tästä puolet). Onneksi taloyhtiömme on velaton, joten rahoitusvastiketta ei ole. 
  • Mahdollinen pankin vaihto asuntolainan ja päivittäisten raha-asioiden osalta kesken seuraavan 12 kuukauden ajanjakson, jos/kun/mikäli euribor lähtee tippumaan alaspäin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.