sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Valitsemassa oikeaa suuntaa

Elämäntapamuutoksissa korostetaan paljon niitä pieniä muutoksia. Lähtökohta on se, että kyseenalaistaa omia vääriä ajatuksiaan ja lähtee tietoisesti tekemään pieniä ja isompia muutoksia toimintatapoihinsa. Ei riitä, että tietää miten pitää toimia, miten maksaa laskut, miten olla ostamatta osamaksulle, miten säästää, miten olla käyttämättä luottokorttia. 

Tällä hetkellä tuntuu välillä toisinaan ihan hirveän vaikealta edetä tässä muutoksessa. Raha-asioiden haltuunotto tuntuu kokonaisuutena ylitsepääsemättömän vaikealta. Pyrin sanoittamaan ja myös vastaanottamaan nämä haastavat tunteet ja vaikka tuntuu vaikealta, yritän todella olla sortumatta vääriin ja aiempiin tapoihin. 

Isoin ongelmani on vielä kuitenkin varsin käytännöllinen: puskuria ei ole. Eli kaikki yllättävä, pakollinen rahanmeno, jota ei ole budjetoitu, pitää maksaa luotolla. Onneksi luotolla maksaminen ahdistaa hitokseen, joten sitä ei todellakaan tule kevein mielin käytettyä. 

Kysyn itseltäni päivittäin miksi minulle on tärkeää muuttaa elämäntapojani rahan käytön osalta. Syyt eivät ole muuttuneet, mutta huomaan, että muutosta on välillä vaikeaa ylläpitää. Vanhoihin huonoihin tapoihin palaaminen olisi kovin helppoa. Minullahan on monen tuhannen euron kuukausitulot, voin hyvin tuhlailla! Paitsi etten voi. Minulla on hyvät kuukausitulot, mutta myös 9 000 euroa tyhmää, kevytmielistä velkaa. 

Uskon, että kohdallani tahdonvoimalla on iso merkitys muutoksen läpiviennissä ja toimintatapoihin juurruttamisessa. Olen hemmetin sitkeä ja päättäväinen, kun haluan jotain. Päivästä toiseen siis aktiivisesti muistuttamaan itseäni seuraavista asioista:

  • Miksi haluan muuttaa rahankäyttöäni?
  • Mitä hyvää siitä seuraa, kun muutan rahankäyttöäni?


Sain muuten äitienpäivälahjaksi kampaajakäynnin: 150 euron säästö!

2 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä niin totta! Itse nyt muutaman vuoden ottanut omaa taloutta hallintaan. Velkaa ei onneksi ole, mutta puskuri ja muut säästöt kertyvät kovin hitaasti kun edelleen ”repsahtaa” tilaamaan laskulla. Ja vaikka ne laskut saakin aina seuraavassa palkassa maksettua pois, niin yritän jotenkin opetella sitä ajatusta, että jos et pysty tilatessa asioita maksamaan, sinulla ei oikeasti ole niihin sillä hetkellä rahaa. Haluaisin myös väittää että kaikki todella tarpeelliset ostot olisivat vähemmän tarpeellisia jos niitä varten pitäisi ensin säästää rahat ja vasta sitten tilata.. mutta kyllä hidasta on tämä uusien tapojen opettelu 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kovasti kommentistasi. Todella helpottavaa kuulla etten ole yksin näiden ajatusten parissa. Jos sinulla jo takana pari vuotta, niin perässä tullaan ja hyvää kyytiä!

      Poista

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.