maanantai 1. toukokuuta 2023

Tiesitkö, että veloista voi neuvotella?

Tutustuin talous- ja velkaneuvonnan verkkosivuston neuvoihin koskien velkaantumisen pysäyttämistä. Neuvot ovat aika yleisluonteisia, mutta yhden halusin nostaa esille:

Tiesitkö, että voit neuvotella veloistasi alennusta?

Muistan nähneeni tämän neuvon ensimmäisen kerran Victor Antonion Life or Debt-sarjassa. Hän neuvoi erästä luottokorttinsa kanssa ongelmiin joutunutta maksamaan luottokorttivelkansa kerralla. Ja neuvottelemaan luottokorttiyhtiön kanssa alennuksen maksettavasta summasta. 

Talous- ja velkaneuvonnan sivusto neuvoo maksujärjestelyjen tekemisessä ja myös neuvottelemaan alennuksesta velkojien kanssa, jos velka on vanha. Velan vanhuudella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen osalta voiko alennuksesta neuvotella vai ei. Neuvotella voi helpoiten jo kertyneistä velan koroista ja kuluista. Selkeintä lienee ehdottaa maksettavaksi joko jäljellä olevaa velan pääomaa tai pääomaa ja osaa kertyneistä koroista ja kuluista. 

Velkojan ei tarvitse tietenkään myöntää alennusta velasta. Kysyvä ei kuitenkaan tieltä eksy. Jos velan määrä on huomattava ja se on mahdollista maksaa esimerkiksi kertasuorituksella tai muutamassa erässä, kannattaa ehdottomasti tiedustella, jos velalle kertyineistä koroista ja kuluista on neuvoteltavissa alennusta. 

Asiaa voi ajatella näin: jos velka on jo osittainkin erääntyneenä, riski velkojalle saada sopimuksen mukainen täysi suoritus, on kasvanut ja yrityksen mahdollisuus luottotappioon piirtynyt näköpiiriin. Jos velallinen esittää erääntyneestä velasta kertasuoritusehdotuksen, jossa ehdottaa kohtuullista alennusta, velkojan kannattaa ehdottomasti tutkia ehdotus ja pohtia onko kannattavampaa edistää velkaa esimerkiksi oikeudellisin perintätoimin ja sitoutua ajallisesti epävarmoihin kuukausiin, kuin ottaa suoritus vastaan ja kuitata samalla riskiä syntyvästä luottotappiosta. 

Jos velka on edennyt perintään perintätoimistolle, neuvottelut täytyy käydä perintätoimiston kanssa. 

On huomattava, että perintätoimistojen toiminnallisuuksissa ja hinnastoissa on paljon eroja. Monet perintätoimistot tekevät tulonsa ns. toimeksiantoperinnällä ja perimällä jokaisesta lähettämästään kirjeestä lain mukaiset viivästysmaksut, kuten maksukehotusmaksut ja viivästyskorot. Nämä maksut peritään aina velalliselta, joka on jo ajautunut maksuvaikeuksiin. 

Jos velan määrä on huomattava ja maksut haluaa suorittaa vapaaehtoisesti useammassa erässä, monet perintätoimistot perivät maksuja myös sopimuksen tekemisestä. Viiveellä vapaaehtoisesti sopiminen velkojasta riippuen voi näin olla hinnakasta velalliselle. Silti pitemmän päälle vapaaehtoinen maksuohjelmasta sopiminen on velalliselle kannattavampaa, kuin asian siirtyminen oikeudelliseen perintään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.