keskiviikko 3. toukokuuta 2023

HS: Työtön valokuvaaja

Luin tänä aamuna HS:n sivuilta oikeastaan aika jäätävän mielipidekirjoituksen. Kirjoituksessa nimimerkki Työtön valokuvaaja kertoi ottaneensa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan, koska oli jäänyt työttömäksi marraskuussa ja hän oli joutumassa ongelmiin aiemmin vuonna 2022 otetun 5000 euron lainan maksujen kanssa. Talous- ja velkaneuvonnan ohje oli päästää velka ulosottoon. 

On hyvin vaikea ottaa kantaa, kun tämän valokuvaajan taloudellisesta tilanteesta ei tiedä muuta, kuin sen, että velkaa on ilmeisesti 5000 euroa + korot. Asuuko hän missäpäin, paljonko hänen tulonsa ovat, paljonko hänen menonsa ovat, onko hän aktiivisesti etsinyt töitä, jos oman alan töitä ei ole, niin onko hän etsinyt töitä, joita tehdä jotta saa juoksevat kulut maksettua? Onko hän ollut yhteydessä lainanantajaan ja neuvotellut maksuohjelmaa uudestaan ja mikä tärkeintä; onko tämä hänen ainoa velkansa? 

Ei todellakaan ole olemassa mitään lainsäädäntöä, joka määrää milloin velallisen on määrä päästää velkansa ulosottoon ja menettää sen myötä luottotietonsa. Mielestäni luottotietojen menetyksen pitäisi olla viimeinen keino hoitaa velkaantuneen tilannetta ja vaihtoehto vain jos mitään muuta vaihtoehtoa asioiden hoitamiselle ei enää ole. Eli vasta, kun kaikki muut vaihtoehdot on läpikäyty ja perinpohjin selvitetty. 

Nyrkkisäännön tulisi olla: Pidä kiinni luottotiedoistasi, mutta älä lisävelkaantumisen kustannuksella. Jos luottotietojesi säilymisen ratkaisuna on uuden velan ottaminen, olet jo maksukyvytön. 

Jos ei kykene maksamaan edellisiä velkoja, ei voi ottaa lisää velkaa, koska ei kykene maksamaan edellisiäkään. Tässä kohtaa monet ajattelevat, että otan vielä uuden velan, jolla maksan entiset lainat. Maksetaan siis velkaa velalla. Tässä kohdin ihminen on jo käytännössä maksukyvytön. Tämä pitäisi myös ymmärtää. Jos ei kykene maksamaan aikaisempia velkoja, miten voisi selviytyä jälleen yhdestä uudesta velasta? 

Tässä kohdin pitäisi kyetä selvittämään nykytilanne ja ehdottaa sellaista maksuohjelmaa, johon voi sitoutua ja  osallistaa siihen kaikki velkojat. 

Itse siis pitäisin luottotiedoista kiinni viimeiseen saakka, mutta en milloinkaan lisävelkaantumisen kustannuksella. Luottotietojen menetys vaikuttaa niin moneen normaalin elämän osa-alueeseen, että jo työttömäksi joutuneella, se saattaa ajaa entistä huonompien ratkaisujen pariin, estää muun muassa työllistymisen, vakuutusten ottamisen, puhelin- ja sähkösopimusten laadinnan ja niin edelleen. Maksuhäiriöistä pääsee nykyään eroon kuukauden kuluessa häiriöön johtaneen velan maksamisesta, mutta sitä ennen velka täytyy maksaa. Velan maksaminen on tässäkin SE juttu. 

Edelleen, on vaikea ottaa kantaa tämän valokuvaajan tilanteeseen. Valokuvaajalle tuskin on tässä taloustilanteessa kovastikaan oman alan töitä tarjolla, eli työllistymisen suhteen omaa rimaa on varmasti laskettava ja otettava vastaan työpaikka, vaikkakin väliaikaisesti, jolla kuukausittaista laskuista selviää. Oman alan töihin paluu koittanee myöhemmin ja osaamista ylläpitää sitten vaikka sivutoimena. 

Jos ongelma on vain tämä 5000 euron laina, niin yhteys suoraan lainanantajaan ja hänen kanssaan käymään rohkeasti neuvotteluja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.