keskiviikko 30. elokuuta 2023

Oma rahatarinani: 2. Millaisia taloudellisia tilanteita minulla on ollut kotoa lähdön ja itsenäistymisen jälkeen?

Vaikka lapsuudenkotini ilmapiiri näin aikuisena ajatellen on ollut hyvinkin turvaton ja lähes myrkyllinen, muistan vanhempieni sanoneen, että minä ja sisarukseni saisimme asua kotona niin pitkään, kuin haluamme. Mitä vanhemmaksi vartuin, sitä selkeämmin vihasin ja inhosin asua vanhempieni kanssa. Halusin kuitenkin suojella pikkusisaruksiani, joten lopulta asuin kotona melkein 20-vuotiaaksi. Päätöksen muuttaa pois kotoa tein lopulta nopeasti ja muutin yhteen hyvän ystäväni kanssa. Hän opiskeli toisella paikkakunnalla, joten sain olla paljon itsekseni. 

Millaisia taloudellisia tilanteita minulla on ollut kotoa lähdön ja itsenäistymisen jälkeen?
Olen ollut töissä 15-vuotiaasta. En ole ollut päivääkään työttömänä. 

Vanhempani keksivät, että minullahan on puhtaat luottotiedot, kun täytin 18. Onneksi olin tuskaisen tietoinen heidän maksukyvystään. Jätin siis nostamatta Elloksen katalogin takasivulta 2000 euron kulutusluoton maksaakseni perheen lomamatkan. 

Olen oppinut erityisen taitavaksi temppuilemaan laskujen ja eräpäivien kanssa. Vuokran maksoin aina ajallaan, mutta kaikki muut laskut aina vähintään 14 päivää eräpäivän jälkeen, useimmiten noin kuukauden myöhässä. 5 euron maksumuistutuksella sai mielestäni varsin helposti lunastettua lisäaikaa maksamiselle. Tätä temppuilua olen toteuttanut lähes kahden vuosikymmenen ajan.

Osamaksut keksin NetAnttilan avulla. Digikamera, kannettava mp3-soitin, 28-tuumainen televisio. Osamaksut olivat maltillisia, muutama kymppi kuukaudessa. Myöhemmin keksin H&M:n osamaksuvaihtoehdon. Saldoni oli lopulta pitkän aikaa lähes 1000 euroa, jota lyhensin 10% käytetystä luotosta. Aina, kun luottoa vapautui, ostin lisää. 

Ensimmäisen luottokortin hain OP:sta muistaakseni vuonna 2003. Luottoraja oli 500 euroa ja kortti räikeän oranssi. Toisen luottokortin hain eräästä huonekaluliikkeestä. Kortin käyttö oli sidottu kyseiseen liikkeeseen, mutta kortilla pystyi ostamaan liikkeen lahjakortteja ja lahjakortit pystyi vielä tuolloin lunastamaan käteiseksi. Kortin raja oli 800 euroa. En tainnut milloinkaan ostaa kortilla mitään liikkeestä noita lahjakortteja lukuun ottamatta. Molemmat kortit olivat pian tapissa. 

En enää muista miten maksoin molemmat kortit lopulta pois. Todennäköisesti opintolainalla tai Joustoluotolla. 

Joustoluoton nostin Nordeasta. Nosto on tehty niin kauan aikaa sitten, että tuolloin pankissa piti luotto hakea vielä niin sanotusti tiskiltä. En enää tarkalleen muista minkä kokoinen summa oli kysymyksessä. Ei kovin iso kuitenkaan, koska tein töitä osa-aikaisena ja opiskelin samaan aikaan. Veikkaan summan olleen noin 2000 euroa. Todennäköisesti nostin Joustoluoton maksaakseni sillä pois kertyneitä laskuja ja luottoja. Eräänlainen yhdistelmäluotto siis. 

Hain Joustoluottoon kerran korotuksen ja kiskoin sillä itseni pois pikavippikierteestä. 

Tekstiviestivipit. Niin helppo ja nopeasti upottava kierre. Minulla ei ole enää mitään muistikuvaa siitä minkä vuoksi hain ensimmäisen tällaisen vipin. Se oli todennäköisesti 50 tai 100 euroa ja siitä se kierre sitten käynnistyi. Tekstiviestivipit maksettiin takaisin 14 päivän kuluessa ja 100 eurosta maksettiin takaisin 125 tai 150 euroa. Hyvin nopeasti kierre oli valmis ja kun olin maksanut vipin takaisin, jouduin vippaamaan saman verran lisää tai enemmänkin. Isoimmillaan kierrätin 400 euron vippiä kuukaudesta toiseen lähes parin vuoden ajan. 400 euron vipistä maksoin takaisin 500 euroa 30 päivän välein. 

Muistan, että laskin kuinka monta päivää paperilasku kulki postin mukana kotiin. Pikavippikierteen alkaessa asuin jo nykyisen puolisoni kanssa, joten minun oli aina ehdittävä kotiin tarkistamaan postilaatikko. Piilottaakseni kirjeet. Olin tässä kierteessä vielä naimisiin mennessäni. Häpeä oli aivan hirvittävä. En usko puolisoni vielä tänäkään päivänä olevan tietoinen tästä. Luojan kiitos ajauduin kierteeseen silloin, kun summat olivat vielä pieniä. 

Kiskoin itseni pikavippikierteestä lopulta kuiville Joustoluoton korotuksen (1500 euroa) avulla. Tuolloin olin jo vakituisissa töissä. Palkkani oli hyvä ja olin ehtinyt maksaa luoton suurimmaksi osaksi. Helpotus kierteestä pois pääsystä tuntui siltä, että saatoin hengittää vapaammin. Joustoluotosta lasku tuli aina verkkopankkiin, joten enää ei tarvinnut kiirehtiä postilaatikolle. Joustoluotto on sittemmin tullut loppuun maksetuksi jo useampi vuosi sitten.

Opintolainaa nostin opintojeni aikana yhteensä 14 500 euroa. Olen suorittanut kaksi ammatillista tutkintoa, jotka molemmat ovat edesauttaneet urakehitystäni. Koska olen ollut aina töissä, myös opintojen ohella, nostin liikaa opintotukia. Takaisinperintä toteutettiin 15% korotettuna. Yhteensä maksoin takaisin lähes 6000 euroa vuosien aikana. Opintolainaa on jäljellä reilu 2000 euroa ja korot maksan puolivuosittain. 

Ensimmäinen iso muutos taloudenhallinnassani käynnistyi, kun aloimme keskustella omistusasunnon hankinnasta. Laskimme säästötavoitteen, tein vuoden ajan kahta työtä maksaakseni osamaksuja ja luottokortteja pois ja säästääkseni rahaa käsirahaa varten. Työsuhde-etuna saimme hyvän lainalupauksen ja ostimme kohtuuhintaisen asunnon. Lainaneuvottelut sujuivat hyvin, mutta itse kaupantekotilanteessa pankin edustaja huomasi ilmeisesti tiedoissani jotain. Muistan, miten sydämeni nousi kurkkuun nähdessäni hänen ilmeensä. Kyse ei onneksi ollut, kuin säikähdyksestä. Pankin edustaja ei koskaan kertonut mitä hän oli tiedoissani huomannut. 

Asunnon ostamisen jälkeen aloin kiinnittää enemmän huomiota taloudenhallintaani. Oli kuitenkin houkuttelevaa ja erityisen helppoa palata huonoihin tapoihin. Laskut pystyin maksamaan eräpäivinä ja tästä muutoksesta muistan olleeni erityisen ylpeä. Käytin kuitenkin jälleen luottokortteja kerta toisensa jälkeen tappiin, kerrytin osamaksuja ja pian kokonaisvelkamäärä oli kasvanut uudestaan tuhansiin euroihin. Yritin S-Lainan avulla ryhtiliikettä loppuvuodesta 2021, mutta sekään ei vielä saanut minua oikealle tielle. 

Bulimikkoinen tuhlaaja näkyy kaikessa yllä kirjoitetussa. Olen käyttänyt luottotietojani hyväksi ja elänyt yli varojeni kahden vuosikymmenen ajan siitä lähtien, kun täytin 18. Raha on aina polttanut taskuissani. Yksittäisiä taloudellisia tilanteita olisi kerrottavaksi vielä vaikka kuinka paljon. 

Tiedän, että minulla on pahoja ongelmia rahankäyttöön ja taloudenhallintaani liittyen. Uskon kuitenkin, että käsittelemällä vihdoin nämä asiat, voin ymmärtää syitä miksi olen toiminut kuten olen toiminut ja voin muuttaa tapojani toimia tulevaisuudessa. 

2 kommenttia:

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.