torstai 9. helmikuuta 2023

Jatkuvaa aktiivisuutta ja tietoisena olemista

Otsikon asioita henkilökohtaisen talouden hallinnan muutos ja erityisesti talouden niskaotteen ottaminen mielestäni edellyttää. Jatkuvaa aktiivisuutta ja tietoisena olemista. On oikeastaan aika jännittävää tutustua itseensä ja erityisesti siihen millaista ostokäyttäytymiseni on. Mikä tuo minulle hyvää oloa, mikä ahdistaa ja millainen rahan käyttäjä ylipäätään olenkaan. Kaikenlaisten, ihan pienienkin heräteostosten välttäminen ja koko ostokäyttäytymisen muuntaminen vaatii jatkuvaa, tietynlaista hälytystilassa olemista. 

Tälle on varmasti olemassa jos jonkinlaisia psykologisia selittäviä tekijöitä, joihin tutustumiseen saisi kulutettua hyvinkin paljon aikaa. Nopean googlailun tuloksena voisi ostokäyttäytymisen kiteyttää, ehkä hivenen kärjistäen seuraaviin tekijöihin: tiedostetun tarpeen ja halun tarpeellinen tyydyttäminen, mielihyvän tavoitteleminen ja negatiivisten tunteiden pakeneminen. Näiden syiden vuoksi esimerkiksi minulla luottokortit ovat viittä vaille tapissa ja osamaksuluottojakin oli ihan hetki sitten muutamia.

Ostamalla pakenen ahdistusta aiheuttavia tunteita. Kirjaimellisesti olen ostanut itselleni pieneksi hetkeksi hyvää oloa. Maksan siitä hyvästä olosta turhan korkeaa hintaa tilinhoitomaksujen ja osamaksutilien ynnä luottokorttien 19,90 % korkojen myötä. 

Tämä kierre on varsin jännä. Ostan, koska saan siitä mielihyvän tunnetta. Koska ostamalla ja erityisesti klikkaamalla sen osamaksuvaihtoehdon, lunastan ikäänkuin jonkin positiivisen odotuksen kelpoisuudestani. Olkoonkin se sitten palvelu tai jokin konkreettinen esine. Kuitenkin hyvin nopeasti tuo positiivinen tunne väistyy ja sen tilalle pamahtaa negatiivinen ahdistus. Ahdistus alkaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lasku kilahtaa sähköpostiin. 

Uskon, että jokin havahtuminen itsessäni on nyt tapahtumassa. En jaksa enää olla toistuvasti ja jatkuvasti ahdistunut. Haluan luoda itselleni hyvinvointia. Alan pikkuhiljaa uskoa, että keino tähän on se, että minä hallitsen itse omaa talouttani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.