perjantai 10. helmikuuta 2023

Erääntyneet laskut

"Hei, laskunne on erääntynyt. Maksathan laskun mahdollismman pian."

"Hei, emme ole vielä saaneet suoritustasi."

"Hei, tavoittelemme sinua erääntyneeseen laskuusi liittyen. Olet tehnyt ostoksen..."

"Olet tehnyt ostoksen XX ja valinnut maksutavaksi laskun. Pääsikö eräpäivä yllättämään?"

"Maksuvalvontamme mukaan emme ole saaneet suoritustasi..."

"Muistithan maksaa Tili-laskusi."

Aika ajoin olen pelannut uhkapeliä eri laskujen eräpäivillä. Tiesittekö, että laskun eräpäivän jälkeen velka erääntyy ja sille alkaa kertyä viivästyskorkoa? Laskuttajalla on oikeus lähettää maksukehotuksia ja myös periä näistä kehotuksista muistutusmaksuja. En ole milloinkaan laskenut kuinka paljon viiden euron muistutusmaksuja olen maksanut. Summa viivästyskorkoineen on tuntunut varsin mitättömältä, kun sillä on saanut "ostettua" pari viikkoa lisää maksuaikaa. Laskujen maksaminen pienellä viiveellä ei ainakaan toistaiseksi aiheuta kummempia seurauksia suuntaan tai toiseen. Mutta jos lähtee laskemaan näiden viitosten vaikutusta erityisesti pienten laskujen loppusummissa, voi kulu nousta prosentuaalisesti merkittävästikin.

Yhden kerran minulla on ollut todella läheltä piti-tilanne. Olin vuosia sitten äitiyslomalla ja epähuomiossa jätin maksamatta kaksi peräkkäistä luottokortin laskua. Sain luoton myöntäjältä varsin uhkaavasävyisen kirjeen, jossa kerrottiin selkeästi mitä seurauksia muun muassa luottotiedoilleni olisi luvassa ellen maksaisi vähintään laskussa ilmoitettua vähimmäissummaa. 

Maksuhäiriömerkintä aiheutuu maksamattomasta velasta. Kuluttajaluotoissa, joihin luottokortit kuuluvat, velkoja voi ilmoittaa maksuhäiriömerkinnän luottotietorekisteriin mikäli maksu on myöhässä vähintään 60 päivää. Olin heti velkojaan yhteydessä ja maksoin samantien vähimmäissumman. Leikkasin samana päivänä kyseisen huonekaluliikkeen luottokortin palasiksi. Töihin palattuani maksoin luottokortin loppulaskun pois ja irtisanoin kortin. En uskaltanut tehdä sitä ennen kuin olin maksanut luoton pois, koska ajattelin loppulaskun tulevan kerralla maksettavaksi. Nyt tiedän toki paremmin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.