keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Mieliala mukana taloudenhallinnan muutoksessa

Montako kertaa sitä on aloittanut elämäntapamuutoksen ja huomannut pari viikkoa myöhemmin, että ei onnistunut tälläkään kertaa? Aikomus on hyvä, suunnitelmat ovat valmiina, budjetointi laadittuna ja sitten jotain yllättävää ja odottamatonta tapahtuu ja punainen lanka katkeaa. 

Aika usein elämäntapamuutokseen liittyen sitä asettaa itselleen aivan liian kunnianhimoisia tavoitteita. Vähän sellainen: Kaikki mulle heti nyt! -tavoite. Kun alkuinnostus hiipuu, koittaa helposti paluu vanhoihin tuttuihin ja turvallisiin tapoihin. Niihin tapoihin, joita on pyrkinyt muuttamaan ja jotka todennäköisesti ovat itselle haitaksi. 

Olen huomannut olleeni jo viikkoja fyysisesti aivan järkyttävän väsynyt. Väsymyksen lisäksi olen ollut jatkuvasti kireä ja jaksamiseni on ollut koetuksella. En ole saanut nukuttua. Olen syönyt huonosti ja olen lakannut liikkumasta. Olen ollut jatkuvasti hermostunut ja keskittymiskyvytön.  

Kävin aikaisemmin tällä viikolla kirjastossa. Sattumalta kirjastossa oli nostettu esille kirja: Hoida mielialaasi. Lainasin kirjan ja luin sen yhdeltä istumalta läpi. Oletin jo ennen kirjan lukemista tämän mielialan laskun johtuvan ainakin osittain tästä taloudenhallinnan muutoksen, eli elämänmuutoksen läpiviennistä. Toteuttamani muutos on valtava, ja se valitettavasti aktivoi muististani lapsuuden traumoja. Siten ajatukseni ovat samaan aikaan jääneet osin kiinni ikäviin muistoihin tukkien pitkälti samanaikaisesti muuta ajatustoimintaa. 

Kuulostaa kieltämättä omituiselta. Samaan aikaan, kun saavutan vihdoin asettamiani tavoitteita ja muutosta, joita haluan, jään kuitenkin vielä jumiin ikäviin asioihin. 

Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että omatoimisuudella ja halulla auttaa itse itseään, on  mahdollista ja todennäköistä itse lieventää tätä alakuloisuutta ja hoitaa mielialaa. 

  • Niinpä kartoitin alkuun tilannettani ja tunnistan stressitekijöitä. 
  • Pyrin vähentämään haitallisia tuntemuksia keskittymällä onnistumisiin ja etsimällä ikävistä tilanteista myönteisiä puolia. 
  • Jatkossa kehun ja onnittelen itseäni aiempaa enemmän saavutuksistani. 
  • Palaan tekemään fyysisiä asioita, jotka parantavat oloani: vähennän alkoholin käyttöä, korjaan ruokavaliotani ja palaan liikunnan pariin. 
  • Panostan nukkumiseen. 
Kokeillaan siis riittääkö mielialan korjaamiseen kolmen elämän perusasian tasapaino. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä, palauttava uni. Yhdessä taloudenhallinnan tasapainon kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.