keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Huvipuistoreissu

Kesän isoimpiin kulueriin kuuluu meidän perheessämme huvipuistoreissu. Huvipuistoreissaaminen ei ole todellakaan edullista huvinpitoa. Rannekkeet, bensa- ja pysäköintikulut, syöminen ja muutama kierros pelipaikoissa verottivat lompakkoa tällä kertaa yhteensä 424 euroa. Maksoimme kulut puoliksi puolison kanssa. 

Muistan, että omaan lapsuuteeni kuului myös vuosittainen reissu Linnanmäelle. Muistan, että niistä on hyviä ja hauskoja muistoja tunnelmasta, kun perhe oli yhdessä viettämässä iloista aikaa. Kuten olen kertonut, rahaa oli käytettävissä aika vähän, mutta näitä reissuja kuitenkin tehtiin useampana vuonna. En osaa tarkemmkn sanoa millä rahalla huvipuistoreissut rahoitettiin. 

Tarkistelin tätä postausta varten minkä hintaisia rannekkeet ovat 1990-luvulla olleet. Tietoja löytyi enemmän ja vähemmän Helsingin Sanomien vanhoista artikkeleista. Luvuissa menin aina vuoteen 1992 asti, jolloin olen ollut Lintsi-ikäinen. Huvipuistorannekkeiden hinta on ollut nousujohteinen vuodesta toiseen. Nähtävissä on myös hinnoittelussa tapahtunutta muutosta laitelipuissa ja puiston sisäänpääsymaksuissa. Toki markka-aikaa ei voi myöskään sellaisenaan verrata euroaikaan. 

Linnanmäki tuli vuonna 1992 lamasuomalaisia vastaan pitämällä sisäänpääsymaksut kolmatta vuotta samansuuruisina. Lapset pääsivät sisään viitosella ja aikuiset kympillä. Lasten ikäraja oli tuolloin 13 vuotta. Rannekkeen hinta oli 70 markkaa, alle 5-vuotiaiden 40 markkaa ja laitelippujen hinnat 5 ja 10 markkaa. Huvittavaa on, että uutuuslaitteiden lippuhinta oli korkeampi. Vuoden 1992 uutuuslaite oli Katapultti-vuoristorata ja sen laitelippu maksoi aikuisilta 15 ja lapsilta 10 markkaa. 

Löysin jopa vanhan yleisönosaston kirjoituksen vuodelta 1992. Kirjoituksessa otettiin kantaa Linnamäen uusiin käyttöön otettuihin pituusrajoituksiin ikärajasuosituksen sijaan.

Vuonna 1993 Linnanmäki päästi työttömät ilmaiseksi sisään. Lippujen ja rannekkeiden hinnat pysyivät pääasiassa ennallaan. Lasten rannekkeen ikäraja korotettiin kuuteen vuoteen ja Katapultin laitelippuhinta laskettiin 10 ja 5 markkaan. 

Vuonna 1994 uutuutena oli neljä päivää, jolloin Lintsille pääsi ilmaiseksi. Minulla on tästä jopa muistikuvia! Tiettyinä päivinä eri erityisryhmät, kuten partiolaiset, marttalaiset ja sotaveteraanit pääsivät ilmaiseksi puistoon. Maksut nousivat myös. Aikuisten sisäänpääsy maksoi 12 ja lasten 6 markkaa. Laitelippujen hinnat olivat samansuuruiset, kuin sisäänpääsyn hinnat. Ranneke maksoi sekä aikuisilta että lapsilta nyt 75 markkaa. 

Vuodesta 1995 en löytänyt muita tietoja, kuin maininnan siitä, että Lintsi oli auki samana päivänä, kun Suomi pelasi MM-pelin Ruotsia vastaan. Pääsymaksuja puistoon korotettiin 15 ja 10 markkaan, mutta alle 6-vuotiaat pääsivät puistoon ilmaiseksi. Rannekkeen hinta lienee pysynyt ennallaan. 

Vuoden 1998 uutuuslaite oli Koskenlasku. Nykyään nimi taitaa olla jotain muuta?  Aikuisten rannekkeen hinta nousi 90 markkaan ja alle 120 cm ranneke maksoi 60 markkaa. Kaudella 2000 rannekkeen hinta on vaihdellut 65-95 markan välillä.

Tämä postaus oli kaikin puolin mukava kirjoittaa. Tiedän olevani erittäin onnellisessa asemassa, koska voin mahdollistaa omille lapsilleni huvipuistokokemuksen vuosittain. Ilman luottoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.