sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Säästämisen suunnittelua: miksi haluan säästää?

Säästäminen ei ole aikaisemmin motivoinut minua yhtään. Asioiden maksaminenkin ahdistaa. Enemmän motivoi uusien asioiden hankkiminen. Osamaksulla maksamisen klikkaaminen siirtää maksamisen jonnekin kauas eteenpäin ja sinne siirtyy se ahdistuskin, kunnes eräpäivä korkokuluineen sitten joskus koittaa. 

Mitä tekisin jos minulla olisi monta kymmentä ämpärilljoonaa rahaa? Mitäs jos nyt alkuun olisi edes yksi euro siellä ämpärissä? Uskon, että kaikessa muutoksessa liikkelle lähdetään huolellisesta suunnitelmasta. Ydinkysymys onkin miksi haluan säästää. Suunnitelman tulee rakentua tämän kysymyksen ympärille. 

Miksi haluan säästää? 
Haluan säästää rahaa ensisijaisesti sen takia, että uskon sen vähentävän raha-asioihin liittyvää ahdistusta. Olen 40v enkä halua saada sydäriä rahan takia. Toissijaisesti haluan säästää rahaa, koska suunnitelmissani on toteuttaa varsin kallis suunnitelma ~1,5 vuoden kuluttua enkä halua rahoitaa hankintaa kulutusluotoilla. 

Kuinka paljon pystyn säästämään?
Avaan tämän tulevissa postauksissa. 

Millä keinoin valmistaudun säästämään?

Tarkistan suoraveloitukset. 
Tarkistan. 

Pidän vuoden mittaisen ostolakon ja kulukuurin.
Minulla on kaikkea enemmän kuin riittävästi. En tarvitse tänä vuonna ainuttakaan uutta vaatekappaletta, mutta kampaajakäynneistä en luovu. Lasten vaatteet ja hankinnat toki täytyy toteuttaa. Pyrin niissäkin tekemään vain välttämättömät hankinnat, suosimaan kirppareita ja ennakoimaan hyödyntäen alennusmyynnit. 

Hakeudun toisten säästäjien seuraan.
Vertaistuki on parasta kaikissa elämäntapamuutoksissa.

Säästän ja palkitsen itseni välietapein. 
Jokaista 1 000 euron säästöä kohti, saan ehkä palkita itseni? En tiedä vielä kuinka, vinkkejä otetaan vastaan! Ehkä se voisi olla tuo ylempänä mainittu kampaajakäynti tai kasvohoito?

Mistä voin saada lisätuloja?
Puolivuosittain ainakin kirppispöydän varaaminen, turhat tavarat kiertoon.

Vähennän ulkona syömistä.
Työpaikkalounaat otan kotoa mukaan. Tajusin vastikään miten hillittömän kallista ulkona syöminen on. Lounasravintoloiden hinnat vaihtelevat 12-15 euron välillä. Jos käyn lounaalla 20 kertaa kuukaudessa, se on nettotuloista pois 240-300 euroa. Syön varsin terveellisesti, joten eväiden avulla syömisen kontrollointi on myös huomattavasti helpompaa ja tukee terveellistä elämäntapaa. 

Ruokaupassa hintojen seuraaminen.
Ruokaostoksiin olen budjetoinut 500 euroa kuukaudessa, puolisoni saman verran. Ei tarvitse ostaa halvinta, mutta ei kalleintakaan. 

Visualisoin tavoitteen.
Avaan tämän myöhemmin. 

Avaan erillisen säästötilin. 
Löytyy S-Pankista sekä tili ns. pahan päivän varalle, että Säästäjä-palvelu. Kummassakaan näistä ämpäreistä ei vielä euroakaan. 

Aloitan pienistä muutoksista? En vaan isoista. 
Isompi on aina motivoinut minua enemmän. Jos teen jotain, teen sen alusta alkaen kunnolla. Voin tehdä pienempiä muutoksia edetessäni. 

Mietin mikä on realistinen säästötavoitteeni kuukaudessa ja vuodessa.
Avaan tämän myöhemmässä postauksessa.

Laadin budjetit.
Jaan myös budjetit tänne myöhemmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.