tiistai 14. maaliskuuta 2023

Varautuminen pahan päivän varalle

Muistan miten häissämme vanhempieni puheessa korostuivat sanat: "Varautukaa pahan päivän varalle. Ne kyllä tulevat." Häistä tuli kuluneeksi tammikuussa 12 vuotta. Ajattelin aikoinaan, että näillä sanoilla vanhempani tarkoittivat romanttisia parisuhteen kriisejä, mutta nyt olen alkanut pohtia sanojen merkitystä uudella tavalla. 

Olen varautunut työttömyyden varalta kuulumalla YTK Työttömyyskassaan. Olen ollut jäsenenä jo vuosia ja aiemmin myös ammattiliiton ja sitä myötä kassan jäsen. Jos jään työttömäksi, saan ansiopäivärahaa. Laskin YTK:n sivuston päivärahalaskurilla minkä suuruinen työttömyyspäivärahan määrä olisi, jos nyt jään työttömäksi. Nettona summa on noin 1900-2000 euroa/kk. YTK:n jäsenmaksu vuodelle 2023 on 123 euroa, joten hyvin edullinen on tämä varautumisen keino.  

Meillä on henkivakuutus puolisoni kanssa noin 100 000 eurolle. Kyseessä on vakuutus, jossa olemme toistemme edunsaajia. Vakuutus ei kata kokonaisuudessaan jäljellä olevaa asuntolainaamme, mutta kuitekin merkittävän osan siitä. Kumpikaan ei siis jäisi tyhjän päälle ja asunto olisi mahdollista kumman tahansa puolison säilyttää. Lisäksi työnantajallani on ryhmähenkivakuutus. 

Vakavan sairauden varalta minulla on hoitokuluvakuutus. En siis olisi jumissa julkisen puolen hoitojonoissa vaan voin valita yksityisen puolen. Minulla on myös syöpävakuutus, jossa on olemassa hoitokulujen lisäksi 10 000 euron kertakorvaus. Tapaturmien varalta minulla on vakuutus sekä työnantajalta että henkilökohtaisesti. Niissä on korkeat korvaussummat hoitokulujen, pysyvän haitan ja kuoleman varalta. Tapaturmainen kuolemani olisi kieltämättä varsinainen rahasampo puolisolleni ja lapsilleni. 

Auton tai kodinkoneen hajoamiseen en ole varautunut lainkaan. Minulla ei ole vielä sentin latia puskuria, josta ammentaa, jos jokin laite kotona rikkoutuisi. Päivitetyn luottokorttien takaisinmaksusuunnitelman myötä puskurin kerryttäminen viivästyy muutamalla kuukaudella. Toivottavasti mitään ei hajoa vielä muutamaan kuukauteen. 

Eläkesäästämistä en ole aloittanut, mutta sekin houkuttelee. Säästäminen kovin monissa eri muodoissa houkuttelee tällä hetkellä. Varautuminen jatkossa monin euroin pahan päivän varalle houkuttelee. 

2 kommenttia:

  1. Työnantajan tapaturmavakuutus koskee varmaankin vain töissä tapahtuvia tapaturmia? Muussa tapauksessa tuo henkilökohtainen on melko turha (riippuen tietysti korvausehdoista...), koska yhdestä tapaturmasta ei voi saada korvauksia kahden vakuutuksen kautta.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentista. Työnantajan ottama lakisääteinen tapaturmavakuutus koskee vain työajalla tapahtuvia tapaturmia. Työnantaja on vakuuttanut ainakin meillä henkilöstön myös erillisellä vapaa-ajan tapsturmavakuutuksella, jonka korvausehdot ovat laajemmat, kuin oman ns. henkilökohtaisen vakuutuksen. Vakuutusten korvausehdot ovat vain osin toisensa pois sulkevia. Hoitokulut voi hakea vain yhdestä vakuutuksesta kerrallaan, mutta esimerkiksi vakavammissa tapaturmissa haittakorvausta, työkyvyttömyyskorvausta ja eaim. kuolintapauksissa korvaukset maksetaan kaikista vakuutuksista.

    VastaaPoista

PIM! Olet hypnotisoitu. Jätä kommentti.